DIVA (TEEFJE / °2009)

Oproep op Facebook: Diva moet weg! Dringend! Iemand geïnteresseerd?
Diva is niet gesteriliseerd (update 11/7: volgens de dierenarts werd Diva wél al gesteriliseerd….), dus lokvoer voor mensen die het niet zo goed met haar zouden menen. En ja: uiteraard is Chow4ever geïnteresseerd. Geïnteresseerd om voor Diva een familie te zoeken die ze verdient!

Op 11 juni springen Jurgen en Rebecca (adoptiemama van Simba sinds januari 2018) in de wagen om Diva te gaan ophalen. Rebecca had ons, na de adoptie van Simba, laten weten nog steeds beschikbaar te zijn als gastmama (Bedankt Rebecca, je hebt jouw hemel nu wel verdiend! ;-)). Schrik niet… Diva heeft niet de zorgen gekregen waar ze recht op had…Rebecca’s eerste indruk?
“Diva is heel schuw, maar ontzettend lief! Ze heeft een grote kale plek in haar nek. Volgens mij heeft ze nog nooit gewandeld. Vluchtgedrag vertoont ze gelukkig niet.
Ik vrees dat ze nog nooit werd geborsteld, de klitten zien er bijna uit als vilt 🙁
In de auto is ze heel braaf, gaat onmiddellijk liggen (zie bovenstaande foto).”

En Simba, de goedheid zelve, is natuurlijk benieuwd wie zijn territorium komt betreden.

Hey Diva! Zal ik je anders effe een rondleiding geven?

Maar eh… Diva! Normale Diva’s hebben toch mooi gekapt haar?!?

Correct, Simba! Rebecca en Kathleen gaan Diva binnenkort een verwenbeurt geven, maar we laten haar eerst rustig acclimatiseren.

Diva blijkt ook grote honger te hebben. Bij aankomst snelt ze meteen naar Simba’s eetbakje en eet het volledige kommetje brokkenvoeding op. Ook een extra bakje heeft Diva, op een paar korreltjes na, volledig naar binnen gewerkt.

De eerste nacht verloopt rustig – wanneer Rebecca beneden komt, staat Diva haar al kwispelend op te wachten *smelt* 🙂  Voor wie er nog aan zou twijfelen: het leven van een gastgezin is soms zo hartverwarmend!

Na dag 2 valt het Rebecca op hoe aanhankelijk Diva is! En ook dat ze wellicht niet goed weet wanneer ze moet stoppen met eten, want vandaag heeft ze ook Simba zijn brokjes naar binnen gespeeld. Oeps. Een andere vaststelling: Diva drinkt ook heel veel (wanneer Diva wat minder schuw is, staat een bezoekje aan de dierenarts op de planning. Op dat moment zullen we een beter zicht krijgen op haar algemene toestand). Het enige wat ons werd meegedeeld, is dat Diva een probleem zou hebben met de hartklep. Hiervoor zou ze geen medicatie moeten nemen, maar zijn lange wandelingen uit den boze. Uiteraard vragen we hieromtrent eveneens het advies van de dierenarts.

Diva weet ook wat ze wil: ze kruipt graag dicht tegen Simba aan. Wanneer Simba uit zichzelf bij haar komt liggen, maakt ze duidelijk dat enkel zij beslist wanneer het tijd is om lepeltje/lepeltje te liggen 😉

Woensdagavond: Rebecca kan het niet langer aanzien en haalt de borstel boven: tijd om Diva toch al een eerste keertje onder handen te nemen. En ze bewijst dat ze geen schrik heeft om gekamd te worden 🙂  Rebecca denkt zelfs dat ze er stiekem wel van geniet 😉

Wat betreft de compatibiliteit met poezen: de ex-baasjes lieten ons weten dat Diva prima met poezen overweg kan, maar dat ze wel héél nieuwsgierig is. Rebecca is het hier niet helemaal mee eens: Diva is heel dominant en gesteld op haar rust. Aangezien ze Simba al eens gebeten heeft, raadt Rebecca andere ONRUSTIGE huisdieren dan ook volledig af. Wij vrezen dat Diva geen drukte wenst.
Haar dominantie komt ook naar boven wanneer Rebecca haar chows hun brokjes geeft: de beste manier is om beide chows te scheiden, in het andere geval eet Diva gewoon Simba’s eten op.

Update 11/07/2018:
Diva heeft vandaag een uitgebreid onderzoek gekregen bij de dierenarts. Rebecca vertelt: “Diva blijkt 9 jaar i.p.v. 7 jaar te zijn. Morgen wordt een bloedafname gedaan, omdat ze echt veel drinkt en haar lever ook heel groot is, zo kunnen ze dan achterhalen wat het probleem is. Buiten dat is ze in orde, haar huid, tanden en oogjes zijn top. Ze werd blijkbaar ook al gesteriliseerd en heeft een chip op naam Tos (wat dus geen echte naam is zeiden ze) en komt uit Mechelen. De kale plek in Diva’s nek is waarschijnlijk een wonde geweest of omdat ze misschien een band rond haar nek heeft gehad en door het vuil… maar een huidprobleem heeft ze niet en zodra de seizoenswissel achter de rug is, zullen de haren wel terug groeien ☺️

Ze was heel flink ook! Mijn mama was wel mee gegaan want ze vertrouwt echt mijn mama 😅 ze heeft ze al bemoederd 🙂 “

Bovenstaand dienen we dus verder te onderzoeken…. Volgens Diva’s ex baasjes werd Diva niet gesteriliseerd en zou ze 7 jaar zijn i.p.v. 9 jaar. We zijn volop wachtende op haar paspoortje.

Na het dierenartsbezoek…. pompaf!

Rebecca’s advies voor de ideale familie: “Het ideale gezin voor Diva, is ergens waar het rustig is. Mensen die veel tijd hebben, die haar graag knuffelen. Andere honden of poezen kunnen een struikelblok zijn. Diva durft grommen en happen naar andere honden, vooral als het om eten gaat.”

Update 13/07/2018:
De dierenarts heeft nieuws: de uitslag van Diva’s bloedonderzoek is bekend. De resultaten wijzen inderdaad in de richting van een probleem met de lever. Voor meer details, dient een echo gemaakt te worden. Die zal volgende week uitgevoerd worden.

Update 20/07/2018:
Goed nieuws, maar ook minder goed nieuws. Diva heeft gelukkig GEEN leverprobleem! Waarom waren de bloedwaarden voor wat betreft de leverfuncties dan zo afwijkend? Omdat Diva’s galblaas teveel kristalletjes bevat (en dus vol zit). Hiervoor zal ze gedurende 1 maand medicijnen moeten nemen en vervolgens wordt opnieuw een bloedonderzoek uitgevoerd om de leverwaarden na te kijken. Doordat de galblaas zo moeilijk werkt, heeft ook de lever meer tijd nodig om alles te verwerken. Daardoor waren de leverwaarden dus abnormaal hoog.

Mocht blijken dat de medicatie haar werk niet doet, of wanneer het probleem erger wordt, zou de kans bestaan dat Diva’s galblaas verwijderd moet worden.

Als de medicatie voldoende helpt, dan volstaat het om aangepaste voeding te geven die speciaal is ontwikkeld ter ondersteuning van de gal en lever (Specific, Heart & Kidney Support)

De dierenarts en gastmama Rebecca gaven aan dat Diva geen last had tijdens de echo, wat op zich al een positief teken is!

Hoe loopt een dier zoiets op?! ‘FOUTIEVE voeding’, deze is dikwijls een pak goedkoper, maar bevat niet de juiste bestanddelen voor een gezond leven. Het is echt belangrijk dat baasjes zich bewust worden van de gevolgen op lange (en zelfs korte) termijn. Investeer in merken die de juiste voedingsstoffen bevatten!

En nog meer goed nieuws: Diva heeft een prachtige milt! Zo ééntje die dierenartsen enkel maar in “de boekjes” tegenkomen 🙂

update 03/09/2018:
Diva is vandaag op controle geweest en kreeg héél goed nieuws! Haar galblaas ziet er prima uit, waardoor haar lever ook opnieuw gekrompen is. De galblaas is momenteel nog voor 1/4 vuil (wat nét teveel is). De pilletjes die ze al even neemt, mag ze daardoor nog een maand verder innemen en daarna zou ze enkel nog aangepaste voeding moeten krijgen.
Ook de dierenarts was enorm blij dat het op zo’n korte tijd al zo verbeterd is 
Overmorgen kan Diva dus in optimale conditie kennis maken met haar potentieel nieuwe baasjes!

update 05/09/2018:
Lion en Diva hebben vandaag kennis gemaakt…. En er bleek onmiddellijk een klik te zijn tussen beide chows (en de baasjes !)
Jullie lezen het goed: Diva is vertrokken naar haar 4ever home in Nederland!

(Geschreven door Kristien Van Assche, vrijwilliger Chow4ever)