Skye & Faye (TEEFJES / ° 2017)

1 juli 2018:
De eerste dag van de zomervakantie en de ophaling van onze eerste 2 chows is al een feit. Hopelijk zet deze trend zich de volgende 2 maanden niet voort.
Coco en Chanel, 2 teefjes van amper 6 maanden (geboortedatum dec. 2017), bevinden zich (opnieuw) in Nederland. Deze keer bij een broodfokker uit Brabant die het duo op marktplaats gezet had. Bij navraag naar het adres waar we deze 2 pupjes kunnen ophalen, krijgen we één of ander vreemd verhaal voorgeschoteld. Coco en Chanel (wat achteraf fictieve namen leken te zijn, aangezien de chows helemaal geen naam hadden gekregen!) zouden ‘tijdelijk’ op een ander adres verblijven. Het koppel waar we mee in contact kwamen is wellicht van hun eerste leugen niet gestorven en zeggen ons dat Coco en Chanel opgehaald kunnen worden bij hun (schoon)ouders.

Kathleen en Jurgen springen dus in de wagen richting Nederland waar ze iets later kennismaken met de chows die ze eveneens in gastgezin zullen houden.

Aangezien “Coco” en “Chanel” logischerwijze niet reageren op hun naam, besluiten we hun namen te veranderen. Onze keuze valt op “Skye” en “Faye”. Hoe beide dames herkennen? Skye is qua vacht iets lichter dan Faye 🙂

Hier op deze foto staan ze samen met de chows des huizes, Yahto en Lexa:


Kathleen’s eerste indruk: deze chows zijn zo lief, aanhankelijk en dankbaar.
De héle dag door wordt er gekwispeld, gespeeld en aandacht gezocht 🙂 Kijk en beoordeel zelf;-)

De oogjes hebben duidelijk verzorging nodig:


Kathleen stelt vast dat ze op de rug enkele plekjes hebben waarop geen haren groeien.

Een gezonde eetlust hebben ze gelukkig wél:

…. en nieuwsgierig zijn ze ook 🙂 Hun eerste keer binnen komen piepen:

En ja…. Skye en Faye zijn altijd samen, in alles wat ze ondernemen.

En zo wordt het stilaan laat in Tessenderlo, maar Kathleen en Jurgen kunnen niet gaan slapen alvorens hun 2 gastdames een goeie borstelbeurt cadeau te doen.


update 2 juli 2018:
een positieve eerste nacht, aldus Kathleen ;-):
De nacht is heel goed verlopen. Niks gehoord en geen pipi of kaka binnen. Ze waren super blij toen ik de deur open deed. Ben van boven tot onder afgelikt😜

Na de eerste dag, konden we toch ook al een klein verschil in karakter opmerken:

Faye: het rustige type:

Skye: het speelse type:

In de late voormiddag ontvangen we een foto van Kathleen die boekdelen spreekt. 1 van beide teefjes heeft levende wormen overgegeven. De ex-baasjes beweerden nochtans dat ze hun diertjes graag zagen en goed verzorgden. Natuurlijk… Onze honger is intussen gestild, onze woede daarentegen is alleen maar groter geworden.

Kathleen rijdt onmiddellijk naar de dierenarts voor een sterk ontwormings- en ontvlooiingsmiddel.

update 3 juli 2018:
Kathleen aan ‘t woord: Ook de 2e nacht is perfect verlopen en raar maar waar, ze zijn zindelijk ! Ze gaan hier hun behoefte doen op het plaatske waar ze moeten😉😉

En Sky wil ook iets zeggen…. 😉

Een prima wakertje!

En ja, ze zijn écht altijd samen.

En uiteindelijk wordt het dringend tijd voor een deugddoend badje:

foto van Vereniging Chow 4 ever.

foto van Vereniging Chow 4 ever.

en na het bad: speeltijd!!

Sorry Skye… Lexa is nog steeds de KONINGIN des huizes:

update 4 juli 2018:
The morning after. Zien ze er niet schitterend uit?!

Vanavond staat een uitgebreid onderzoek bij de dierenarts op de planning. Vooral voor de oogjes hebben we toch een beetje schrik.

Wandelen is hen duidelijk onbekend. De eerste dagen lukte het amper en moest gastpapa Jurgen hen soms naar huis dragen. Intussen lukt het stelselmatig elke dag een beetje beter:

In de wachtzaal van de dierenarts – heel braaf zoals altijd!

198€ armer, maar heel wat informatie rijker:

– Hart en longen werden goedgekeurd 
– Gewicht is op punt: Faye weegt 15 kg, Skye 13,5 kg (zijn nog pupjes uiteraard )
– 1ste vaccinatie, vlooien- en tekenbehandeling werd uitgevoerd. 2de vaccinatie staat ook reeds ingepland (25 juli)
– 1ste ontworming werd eveneens uitgevoerd. Binnen 2 weken staat een 2de sessie op het programma.
– Registratie van beide chips

Het “minder goede nieuws”:
Faye heeft 1 oogje met een lichte beschadiging door entropion. In afwachting van een latere operatie, starten we intussen met een tussenoplossing: de oogleden worden met draadjes “gefixeerd” zodat het oogje kan genezen. Deze ingreep zal doorgaan op 18 juli. Een “echte” operatie voor de entropion kan pas wanneer de groeifase voorbij is.

Bij Faye zijn er 2 tandjes die niet voldoende plaats hebben onderaan. Een optie is om 2 tandjes bovenaan weg te nemen. We wachten op officiële bevestiging om deze ingreep vast te leggen. Bij Skye gaat het om 1 tandje.

update 5 juli 2018:
Dé oplossing voor mensen met een ochtendhumeur! Altijd vrolijk!

En ja!!! Skye en Faye zijn compatibel met poezen:

Skye en Faye zijn nog jonge chows die nog veel kunnen leren. We merken wel dat ze heel veel tijd samen doorbrengen en echt aan elkaar gehecht zijn. Het zou ons hart breken om hen te moeten scheiden…. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een familie waar beide meisjes welkom zijn <3

update 10 juli 2018:
Skye en Faye zoals het leven er voor hen zou moeten uitzien: gewoon hond zijn! Spelen, wandelen, enjoying the good life!

update 15 juli 2018:
Op het programma vandaag: de Chow Chow bijeenkomst (die 3-maandelijks georganiseerd wordt) gaat door in Schellebelle. Aanvankelijk stond er een korte wandeling op het programma, maar de weergoden beslisten er anders over. Veel te warme temperaturen leidden ons richting een gezellig terrasje waar we getrakteerd werden op schaduw, water en leuke chow-gesprekken. De voorbije dagen kregen we ook contact met Celien en Kenny, zij stonden te popelen om Skye en Faye op te vangen tijdens de vakantie van gastmama en -papa Kathleen en Jurgen én om hen nadien te adopteren. Wat een gewéldig nieuws!!! Dat zou betekenen dat we Skye en Faye niet hoeven te splitsen!

We maakten dus van deze bijeenkomst gebruik om Skye en Faye aan Celien en Kenny voor te stellen, en zoals we gedacht hadden…. HALSOVERKOP verliefd;-)

Aanstaande woensdag worden Skye en Faye geopereerd aan de oogjes en tandjes en een dagje later worden ze door Kathleen en Jurgen naar hun nieuwe adoptiegezinnetje gebracht. Wij zijn immens blij dat dit schattig duo kan samenblijven!

update 18 juli 2018:
Skye & Faye werden vandaag geopereerd aan hun oogjes. Met behulp van draadjes werden de oogleden gefixeerd om schade door entropion te vermijden. De jonge leeftijd van het tweetal maakte het voorlopig onmogelijk om de entropion zelf reeds te opereren, daarvoor moeten ze eerst volgroeid zijn.

Bij Faye werden bovenaan ook 2 snijtandjes verwijderd, omdat de onderste tanden onderaan te weinig plaats hadden en dus tegen het tandvlees duwden.De operatie is perfect gelukt, dus morgen zullen Skye en Faye hun gastgezinnetje verlaten en bij Celien en Kenny gaan wonen.

Daar moeten ze zich alvast geen zorgen maken over de te verwijderen hechtdraadjes, die lossen zichzelf namelijk op. Wel moeten de oogjes nog verzorgd worden met druppeltjes en zalf.

Wanneer beide dames volgroeid zijn, zal zich wellicht een entropion-operatie opdringen. Misschien niet voor alle 4 de oogjes, maar dit wordt eveneens nog door ons opgevolgd. Idem voor de sterilisatie van de meisjes.

update 21 juli 2018:
Speeltijd:

update 26 juli 2018:
“Dierenarts juist weg de dames zijn flink geweest, maar zullen nog een oogcorrectie nodig hebben. We hebben intussen ook nieuwe druppels en de zalf en druppels die we nog hebben, mogen ook uitgenomen worden.”

update 5 augustus:
Skye heeft vandaag haar menstruatie doorgekregen. Binnen 3 maanden kan ze dus gesteriliseerd worden!

update 26 augustus:
Onvoorziene persoonlijke omstandigheden hebben er helaas voor gezorgd dat Skye en Faye niet langer bij Kenny en Celien kunnen blijven. Beide meisjes zullen voorlopig dus terugkeren naar hun eerste gastgezin bij Kathleen en Jurgen.

En zoals we hen ook kennen: Happy as always!

update 27 augustus:
Kathleen en Jurgen laten een check-up uitvoeren door hun dierenarts voor wat betreft de oogjes van Skye en Faye. Beide dames moeten 1x per dag druppeltjes in de ogen krijgen en binnenkort dringt de definitieve operatie zich natuurlijk op (er zijn nog enkele wimpertjes die momenteel naar binnen krullen).

update 29 september:
Ondertussen worden ten huize Kathleen en Jurgen de karaktertjes van beide meisjes gevormd.

Ze zijn gewoon geweldig!!Ze hebben een liefdevol zacht karakter.
Kunnen met alles en iedereen om.
Het wandelen gaat al veel beter zeker in het veld.Daar laat Skye haar volledig gaan. Faye daarentegen is rustiger; zij loopt liever alleen.
Voor beiden zoeken we een 4ever huisje.
Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een gezamenlijke adoptie MAAR ook wij beseffen dat dit een hele opgave is vandaar dat we besloten hebben om ze ook apart te laten adopteren mits er al een vriendje aanwezig is.
Skye en Faye zullen eerst nog een operatie ondergaan aan hun oogjes(half oktober) en dan zijn ze volledig klaar!!

update 1 november:
Half oktober hebben beide meisjes een operatie ondergaan aan hun oogjes. De genezing verloopt goed. Bij Faye moeten we even afwachten tot de zwelling weg is omdat het mogelijk is dat er misschien een kleine correctie dient te gebeuren want het was best wel erg gesteld met één van haar oogjes.

Vorige week hebben Kathleen en Jurgen een gezinnetje bezocht en het was meteen duidelijk dat ze gek waren op Skye en Faye.
Ondertussen hebben de meisjes hun nieuwe gezinnetje al 2 keer ontmoet en ja hoor het klikt!
Deze week krijgen ze nog een goede massage/wasbeurt en dan zijn ze klaar om te vertrekken.
Ze zullen gemist worden ten huize Kathleen,Jurgen,Lexa en Yahto!

update 10 november:
Gisteren werden Skye en Faye naar Wendy, Johan en Rhunne gebracht. En al snel bleek dat ze zich, net zoals bij Kathleen en Jurgen, volledig in hun sas voelen! Ze eten goed, volgen hun nieuwe baasjes overal…. en dus ook in de zetel 😉

Wij wensen jullie een heel fijne toekomst!

(Geschreven door Kristien Van Assche & Kathleen Van Aerschot, vrijwilligers Chow4ever)