SHIRA (TEEFJE / °2017)

25 december 2017: Kerstmis! En ook de dag waarop Shira wordt geboren.
Het lot is haar echter niet goed gezind. Shira treft (helaas) baasjes die het ras niet goed kennen en komen er al snel achter dat een ander ras beter bij hen zou passen. Gelukkig nemen ze contact op met Jozef, een lieve, bejaarde man die Shira graag wil opvangen. Bij hem krijgt ze een gouden mandje, maar helaas laat de gezondheid van haar nieuwe baasje het steeds vaker afweten, waardoor hij noodgedwongen afstand moet doen van zijn lieve meid.

Dat Jozef een hart heeft voor dieren staat als een pijl boven water. Samen met Shira staat ook een zak vol spulletjes klaar: een koelmat voor als het te warm wordt, speciale soorten shampoo, speelgoed, verschillende soorten snoepjes, borstels, brokkenvoeding (Royal Canin puppy), haar paspoortje dat volledig up-to-date is wat betreft vaccinaties, enzovoort. Kortom: een pakketje dat we niet zo vaak tegenkomen.

We ontmoeten Shira voor de eerste keer bij Kristien thuis, zodat we met haar een ‘poezentest’ kunnen doen. Wat meteen opvalt, is dat Shira ontzettend sociaal is naar mensen. Aaien? Tuurlijk! doe maar!  Shira is nog jong en heel erg enthousiast en speels. Dat merkt ook Baila, de 11-jarige (niet zo sociale ;-)) chow chow van Kristien die meteen overvallen wordt door de energie van Shira. Zij wil natuurlijk spelen, Baila absoluut niet én dat laat hij merken. Maar Shira…. is absoluut NIET onder de indruk van al dat geblaf.

Voor het welzijn van Baila, besluiten we wijselijk om de 2 chows te scheiden (ééntje binnen, ééntje buiten) en de poes van de buren erbij te roepen. Nestor, een kater van 3 jaar oud, is de ‘uitverkorene’ 😉 Shira’s aandacht wordt meteen naar Nestor gezogen. Zij stormt er meteen naartoe, maar Nestor is haar te snel af en verstopt zich. Ons vermoeden is dat Shira vooral met de poes wil spelen; geen enkele vorm van agressie is ons opgevallen. Omdat Shira nogal ‘omstuimig’ is, beslissen we toch op zoek te gaan naar een gastgezin zonder poezen. You never know….

Na het vertrek van Bo, liet Karine ons al weten dat haar huis te leeg is. Geen vriendje die haar ‘s morgens opwacht en begroet. De vraag om haar niet te lang zonder gasthond te laten, klinkt als muziek in onze oren! En 3 dagen nadat Bo vertrokken is naar haar (wellicht) adoptiegezinnetje in Nederland, maakt Shira haar intrede in het huis van Karine en 2 zonen.

Zoals altijd wacht Karine ons enthousiast op. We starten met een kort wandelingetje in het bos zodat Shira de pootjes kan strekken en even op adem komen. ‘t Is natuurlijk allemaal niet niks voor zo’n jonge meid. Ons vermoeden wordt ook bevestigd: Shira houdt ervan om te wandelen én ze houdt er een heel goed tempo op na 😉

Jozef liet ons eveneens weten dat Shira nogal gulzig eet en daarbij dan te veel lucht hapt. Door haar brokjes in de Kong-bal te stoppen, leert ze ‘rustig’ eten én heeft ze er een leuke bezigheid bovenop.

Op medisch vlak heeft Shira momenteel last van een recente hotspot en heeft ze eveneens nog 2 iets oudere exemplaren. Hopelijk geen allergie, maar het is nog te vroeg om ons daarover uit te spreken. Shira heeft ook 1 oortje dat wat kleiner is en harder aanvoelt dan het andere, maar last heeft ze er schijnbaar niet van.

Niets wijst erop dat Shira een rugzakje met zich zou meedragen. Ze is vrolijk, enthousiast, actief, zoals een chow van 11 maanden hoort te zijn. En een leuke surplus: ze heeft nog van dat leuke, zachte puppyhaar én vraagt uit zichzelf véél knuffels en aandacht 😉

Wij denken dat Shira het best zou passen in een gezinnetje waar een andere speelse hond aanwezig is. Meer info volgt één van de komende dagen, de tijd die Karine nu nodig heeft om haar gastchow te leren kennen 🙂

avondupdate 21 november:
“Shira KIJKT echt naar tv …zo grappig
Ze komt stilaan tot rust …haar ademhaling ging zeer snel …toch een beetje stress hoor.
Ik laat haar rustig haar ding doen en zal haar een beloning geven als ze helemaal tot rust gekomen is. Haar knuffels komt ze echt vragen. ❤️

Karine laat ons weten dat ze vindt dat Shira toch veel krabt: aan haar oor, buik en ze knabbelt af en toe ook aan haar dij. Omdat Shira toch nog een algemene check-up moet krijgen bij de dierenarts, vragen we Karine om ook te informeren naar de jeuk / hotspots. Een dierenartsbezoekje staat gepland voor vrijdag.

update 22 november:
De nacht is rustig verloren. Na de ochtendwandeling: voldaan in de tuin een beetje kauwen.

update 23/11:
Shira laat zich heel graag borstelen en verzorgen. Ze geniet ervan om aandacht te krijgen.

Karine is vandaag ook naar de dierenarts geweest. We zetten even op een rijtje hoe het verdict luidt:

“Samen met de dierenarts hebben we haar huid eens goed bekeken:veel schilfers en zwarte puntjes ….drie hotspots …maar opvallend op de drukpunten waarop ze ligt …dij, hiel. Voor de rest alles oké. Volgens de dierenarts zou hij nog niet van allergie spreken (pas als ze rond de 2 jaar zijn) Hij spreekt van puppyeczeem. Om de huidige hotspots te laten genezen zou hij toch Apoquel toedienen. Deze week en volgende week moet ze gewassen worden met zincoseb …daarna 1 keer per maand tot ze puppy af is. De Cefabactin moet voorlopig ook even gegeven worden; de zalf mag ook gebruikt worden om rechtstreeks op de hotspot te gebruiken”.

         

Bij thuiskomst: tijd voor ontspanning!

update 24/11:
Karine staat in het onderwijs en heeft dus een heel educatieve achtergrond. Die achtergrond wil ze ook gebruiken voor Shira. Karine start om haar aan te leren op een correcte manier uit een bakje te leren eten. Aangezien Shira zo verknocht is aan haar Kong, probeert ze het stapje per stapje. De Kong wordt eerst in de eetbak gelegd, zodat ze ook niet in de mogelijkheid is om te gulzig te schrokken. Die aanpak blijkt alvast te werken!

… en na de wandeling leert ze rustig te wachten tot de deur open is… 🙂

update 25/11:
Karine merkt dat Shira tijdens de wandeling overwelmd wordt door – voor haar – heel veel factoren: geluiden, beweging, geuren, … Daardoor durft ze soms overenthousiast reageren. Ze raakt in extase, springt omhoog en durft – spelenderwijs – in de handen happen. Shira is nog jong en kan dus nog wat extra opvoeding gebruiken. Hiervoor is ze bij Karine aan het juiste adres 😉 Binnen is ze héél rustig, buiten is ze héél energiek.

    

update 26/11:
Een korte samenvatting van Karine:
“Tot hier toe …wat heeft ze nodig …consequent baasje, een baasje dat energiek is, een baasje dat met haar speelt, grote tuin, een speelkameraadje”

update 04/12:
Het is weer tijd voor een update! Shira wordt stilaan een groot meisje maar heeft nog de speelse energie van pup! Vooral ‘s morgens zit ze vol energie. Wandelen aan de lijn is dan moeilijk want zij wil rennen, springen, snuffelen! Gastmama Karine ging op zoek naar een hondenweide waar ze eens los kon lopen. Er hing een facebook- groep ‘Hondenweide Beveren, Vriendjes gezocht’ In deze groep zet je gewoon wanneer je er naar toe gaat, zo kunnen andere honden die nog graag spelen samen komen. Voor Shira is dat een goede start van de dag , haar energie kan er even uit en daarna wandelt ze flink aan de voet. Shira is heel sociaal met andere honden. Ook naar mensen toe is ze heel spontaan!

Karine kreeg onlangs ook een neefje van 8 jaar op logement. Shira vond dit reuzefijn. Ze reageerde wel rustig als gastmama Karine in de buurt was. Er is wel nog supervisie nodig! Vanaf het moment dat het neefje op de grond ging zitten, werd ze enthousiaster en sprong ze tegen hem aan.

 

De hotspot is genezen, vrijdag gaat Shira op controle bij de dierenarts. Gastmama Karine merkt toch enkele kale plekken vooral op de achterhand. We laten er nog eens naar kijken.

Shira is een ‘slordige drinker’ , na het drinken druipt water op haar bavet en zo op de grond. Spijtig genoeg niet zomaar druppels maar heuse plasjes water! Daarom geven we water in kleinere hoeveelheden , meerdere keren per dag met een handdoekje bij de hand om haar op te drogen. Bij goed weer staat het water buiten.

Enkele typische Shira-eigenschappen die Karine heeft opgemerkt:

Shira heeft nog NOOIT geblaft.  Ongewenst bezoek wordt wellicht enthousiast begroet! 😉 

Shira plast NIET in het tuintje, doet er haar behoefte NIET. (binnen is ze uiteraard zindelijk). Dat is bij haar gelinkt aan wandelen aan de lijn! Hou daar rekening mee! Zij moet zeker drie keer per dag uitgelaten worden.

Shira ligt graag op een kussen … dat is volgens de dierenarts ook beter voor haar broze huid.

Zij ligt ook super graag naast gastmama in de zetel (Karine moet haar er wel in helpen door haar achterhand een zetje te geven).

Dus….. SHIRA IS KLAAR VOOR ADOPTIE mits er ook engagement is voor verdere opvoeding.

update 22/12:
Shira is vanochtend vertrokken naar haar (hopelijk) nieuwe thuis. Om te bekijken hoe de omgang met Tito en Sultana verloopt, hebben we een proefperiode ingelast en duimen we intussen héél erg dat Shira binnenkort deel mag uitmaken van Claudia’s en Frans’ roedel.

Gastmama Karine zag haar logee vertrekken en vatte haar opdracht mooi samen als: “graag zien, is ook moeten kunnen loslaten” 🐾💕

Wordt vervolgd!

 

(Geschreven door Kristien Van Assche, vrijwilliger Chow4ever)