ONZE WAARDEN: HET HANDVEST

U hebt ervoor gekozen een Chow Chow te adopteren.

Werd u verleid door zijn knappe verschijning of schattig berengezichtje?  Of werd u veroverd door zijn typische karaktereigenschappen doordat u al eens een Chow Chow gehad heeft, of het karakter leerde kennen via onze website of andere gast- of adoptiegezinnen ?

Eén ding is duidelijk: u heeft er voor gekozen een volwassen hond te adopteren en hem/haar lief te hebben.  Soms heeft de hond een zwaar verleden, dit kan zowel fysisch als psychisch, soms werd hij mishandeld, soms werd hij achtergelaten.  In elk geval gaat het om een hond die zich zal moeten aanpassen aan zijn nieuwe leef- en woonomstandigheden.  Sommige honden moeten opnieuw leren om mensen te vertrouwen, daarin is uw houding naar hem toe cruciaal !

U moet zich aanpassen aan hem zodat hij zich ook aan u kan aanpassen. U zal er soms zelfs meer moeite voor moeten doen dan hijzelf, want uiteindelijk bent u het die voor het dier gekozen heeft.

Wij zijn altijd beschikbaar om u te helpen bij eventuele vragen of problemen, maar wijzen u graag op voorhand op enkele moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen.

Ons doel is pas bereikt wanneer een hond succesvol geplaatst kan worden, een nieuwe afwijzing van de hond betekent voor hem een waar drama.

Bijzonderheden van de Chow Chow:

Een Chow Chow staat nooit te springen van vreugde, zal u geen speelgoed brengen om samen met hem een spelletje te spelen en laat zich niet omkopen met snoepjes of knuffels, zeker niet door een persoon die hij niet kent.  Zelfs een Chow Chow puppy doet dit niet, laat staan een volwassen  Chow Chow die al allerlei zaken heeft meegemaakt.  Laat u dus niet afschrikken als de Chow Chow in het begin wat onverschillig lijkt.

Even een voorbeeld van een gemiste adoptie: een hond van 10 jaar werd in het asiel gedropt door haar baasjes, omdat ze niet genoeg knuffels gaf.  Op dergelijke leeftijd blijft een hond dikwijls lang, té lang, in het asiel.  Het is heel waarschijnlijk dat de Chow Chow nog minder knuffels zal geven bij een eventuele adoptie, nét omdat ze door haar ex-baasjes werd ‘afgestoten.

Te vermijden fouten:

Een Chow Chow mag NOOIT verplicht worden tot iets.  De Chow Chow laat zich niet africhten. Enkel door zijn affectie voor de mensen met wie hij samenleeft, zal hij af en toe uw verlangens inwilligen, en dan nog heeft hij zijn eigen ruimte en zelfstandigheid nodig.

De slechtste opmerking die iemand kan maken is “ik heb een Duitse herder kunnen africhten, dan lukt het met een Chow Chow zeker ook wel”.  Dit gaat zeker botsen en vroeg of laat verliest u de strijd, want een Chow Chow is zo koppig als een ezel.

De beste manier waarop u zijn liefde kan winnen, is om hem zijn rust te gunnen.  Hij zal zelf wel naar u toe komen als hij wil.  De tijd die hij nodig heeft, is afhankelijk van de tijd waarin hij in negatieve omstandigheden heeft geleefd.  Dit kunnen enkele dagen zijn, maar ook enkele weken. Dit is noodzakelijk voor een geslaagde adoptie.

De Chow Chow is bij u – Hoe maakt u de adoptie zo makkelijk mogelijk?

Alle honden zijn gevoelig aan de toon van onze stem, ons gedrag, ons gezicht.

Lach naar hem terwijl u met hem praat.  Maak geen al te bruuske bewegingen, behandel hem een beetje zoals u met een kind zou doen.

In tegenstelling tot wat aanbevolen wordt bij andere rassen, wordt het NIET aangeraden om u te hurken om zo op de ooghoogte van de Chow Chow te komen.  Hij zal dit interpreteren als een agressieve toenadering.

U zal ongetwijfeld zin hebben om die schattige teddybeer te knuffelen. Let erop dat een Chow Chow het niet leuk vindt om op zijn kop geaaid te worden.  Dit wordt door hem geïnterpreteerd als een teken van dominantie; bij vreemde personen zal hij dit kenbaar maken door te grommen. Begin bij het strelen eerst aan de zijkanten van de rug, geeft de hond aan dat hij dit niet prettig vindt, forceer dan niets en laat de hond zelf naar u toekomen.  Indien u andere huisdieren hebt, geef hen dan veel knuffels.  De Chow Chow zal dit van ver in de gaten houden en na een tijdje zal hij ook zelf geknuffeld willen worden.

Het is ideaal als u enkele dagen kan vrijmaken bij zijn adoptie, zodat u zich over hem kunt ontfermen.  Maak bij thuiskomst de leiband los, maar laat de hond zijn harnas aan.  Dit kan makkelijker zijn om hem tegen te houden (afhankelijk van zijn afkomst is het ook mogelijk dat hij zich perfect laat doen).  Geef hem eten en drinken op de plaats waar hij zich bevindt en dwing hem niet onmiddellijk om te eten/drinken in de ruimte die u voor ogen hebt.  Doe dit eveneens als dit niet de plaats is waar u wil dat de hond in de toekomst zal drinken of eten.

Laat uw kinderen niet roepen, spelen met de hond.  Hij is geen speelgoed !

Als de Chow Chow die u opvangt/adopteert niet mishandeld werd, zal hij zich gaandeweg meer en meer begeven naar de ruimte waarin u zich bevindt.  In het andere geval kan het iets langer duren alvorens hij voldoende vertrouwen in u krijgt, maar de vreugde die u voelt wanneer het u uiteindelijk gelukt is, is onbetaalbaar !

Heb geduld en geef hem tijd… soms véél tijd !

Indien de rit van de hond naar u thuis niet te lang geduurd heeft, toon hem dan (uiteraard na een pauze) de leiband en nodig de hond uit voor een wandeling. Een Chow Chow is héél nieuwsgierig naar zijn omgeving, hij wandelt niet om te wandelen, maar eerder om te snuffelen, op een bankje of terras te zitten en naar andere mensen/honden te kijken.

Zo u een tuin heeft, ga er in wandelen, de Chow Chow zal u ofwel volgen, ofwel zal hij kijken dat u in de tuin loopt en zo de link maken dat dit zijn nieuwe thuis is.

Indien u kleine kinderen heeft, leer hen dan om met respect om te gaan met de hond, net zoals ze zouden doen met andere vriendjes.  De Chow Chow heeft dikwijls geen zin om te spelen en vooral niet als hij niet meer van de jongste is omdat hij dan last kan hebben van zijn gewrichten.  Als de hond slaapt, moeten ze hem laten slapen en hem vooral niet te snel benaderen.

OPGELET: sommige Chows zijn “jagers”.  Indien u van de geadopteerde hond niet weet of het een jager is of niet, maak dan met hem eens een wandeling langs geiten, schapen,…  Let er op dat u hem altijd aan de leiband houdt.  Als uw hond een jager is, zal deze ontmoeting zeker niet onop-gemerkt voorbij gaan.  Sommige Chows hebben vooral een voorkeur voor pluimvee.

De kwaliteiten van een Chow Chow

De Chow Chow kan zelf de hoeveelheid en regelmaat van zijn maaltijden beheren.

Laat zijn brokkenvoeding de volledige dag staan; hij zal zelf kiezen wanneer en hoeveel hij eet.  Soms eet hij zijn brokken op in verscheidene porties of zelfs ’s nachts, net zoals katten zouden doen.

Het is niet nodig om een mand te kopen met een zacht kussen; dikwijls verkiest de Chow Chow om gewoon op de grond te liggen.  Wat hij wel weet te accepteren is een tapijt/mat.  Het gebeurt zelden dat een Chow Chow in bed of in de zetel springt.

Laat hem zelf kiezen waar hij wil slapen, maak hem niet van streek.  In elk geval is een chow een hond die geen misbruik zal maken van uw goedheid; hij weet wat “zijn” plaats is, hij zal zich niet opdringen.  Wanneer u vrienden ontvangt, zal hij zich waarschijnlijk naar een andere ruimte begeven.  Een Chow heeft snel schrik van geluiden.  Er zijn weinig Chows die bestand zijn tegen het geluid van vuurwerk.

De Chow Chow is een extreem zindelijke hond, maar deze kwaliteit mag natuurlijk niet misbruikt worden: 3 à 4 keer per dag moet hij zijn boodschap kunnen doen.  Indien uw Chow niet zindelijk is en er werd geen urineweginfectie vastgesteld, dan ligt het probleem wellicht bij uzelf.  Wij gaan meerdere keren per dag naar toilet, zo is het ook bij de hond.

De zorgen die mijn Chow Chow nodig heeft

Apart van de klassieke zorgen, voeding en vaccins die elke hond nodig heeft, vraagt ook de vacht om een regelmatig onderhoud.  Een wekelijkse kambeurt is onontbeerlijk en wanneer de chow in de rui is, worden zelfs 2 kambeurten per week aanbevolen.  Een kambeurt bestaat niet zomaar uit het oppervlakkig kammen van de hond; de ondervacht moet worden “verlucht”.  Voorzie ook 2 jaarlijkse baden (eventueel via hondentoilettage).  Tel deze kost zeker bij het “normale” onder-houd van een Chow Chow.

De Chow Chow vraagt ook een dagelijkse reiniging van de ogen.  Hiervoor gebruikt u specifieke producten zoals rozenwater of “Dacudose”.

Met het ouder worden, wordt de Chow, sneller dan andere hondenrassen, gevoelig voor artrose.  Voorkom dit probleem door hem specifieke brokkenvoeding te geven of speciale voedings-additieven zoals visolie, glucosamine, chondroïtine.  Zet hem nooit aan om ergens op te springen aangezien dit extra risico’s inhoudt voor de pezen.