LIXUE (ex “Bobbes) (TEEFJE / °2017)

Het verhaal van de kleine Bobbes (tegenwoordig de chique naam “Lixue” dragend)

Zoals zovele malen werden we ook deze keer –  eind maart 2018 – gewezen op een advertentie op Marktplaats, nu stond er een witte pup van 6 maanden te koop tegen elk aannemelijk bod, Oeiiiiiii!!!!!

Door onze snelle reactie hebben we haar kunnen redden uit kwaadwillende handen. Gelukkig wilde de familie haar aan ons afstaan; een wijs besluit…..

Kleine Bobbes was als pup van 7 weken (!?!?!? in een (buiten)hok gezet met 3 chihuahua’s en is daar opgegroeid tot een chihuahua in chowlijfje. Het was een geblaf van jewelste toen we het erf opreden en haar zagen zitten in haar verblijf met haar 3 kleine vriendjes. Ze was dreigend en happerig naar ons toe. Bobbes moest weg omdat zij de eigenaar had gebeten, we weten niet precies het hoe en waarom maar één ding was meteen duidelijk: Bobbes had angst!! Haar toenmalige vrouwtje en haar dochter konden alles met haar doen, maar de omgang met het baasje was een duidelijk probleem.

Het was schrijnend om te zien hoe zij was opgegroeid, zij mocht slechts af en hoe het huis (lees bijkeuken) in en werd niet als een sociaal wezentje opgevoed. Bobbes kreeg goedkoop volwassenen voer en zag er slecht verzorgd uit.

In de auto toonde zij eerst wat nerveus gedrag, maar zij werd al snel een stuk rustiger. Wat dat aangaat heeft ze een prachtig voorbeeld gehad aan de eigen hond, die meteen in slaap valt wanneer de eerste meters gereden worden. Bij het gastgezin woonde behalve een paar poezen ook nog een ander jong rustig en bovenal zeer sociaal Chowteefje.

Aan de lijn lopen had Bobbes nooit echt geleerd, er werd af en toe gewandeld met haar maar nooit vaak en nooit ver. Dat zou anders worden!

Zij was niet zindelijk omdat zij immers altijd haar behoeften in het buitenhok deed. Snapte dus ook niet dat je op het grasveldje je behoeftes moet doen. Maar Bobbes bleek een intelligent hondje te zijn en begon ook meteen de gewoonten van de eigen chow over te nemen. Het heeft wat nachtelijke uren gekost maar Bobbes werd uiteindelijk zindelijk. Met de eigen hond en andere buurhonden is Bobbes zo goed mogelijk gesocialiseerd met als doel zich te gedragen als een chow chow en niet als een chihuahua. Zij ontwikkelde zich tot een heerlijke pup met een eigen (chihuahua??)willetje!

Op de vierde dag van haar verblijf bij het gastgezin en in de ochtend tijdens de wandeling was daar ineens voorzichtig een staartje in de lucht. Zij liep lekker te snuffelen over het veld en ineens ging het staartje de lucht in en vouwde zich op haar rug, hoeraa!!!!!! Wat een stap heeft zij vandaag gemaakt. Vanaf die tijd was ze steeds met kleine stapjes losser en losser buiten en begon zij de dagelijkse routine al te begrijpen, wat een slimme meid!

Het bleek al snel dat zij het heerlijk vond om boswandelingen te maken, lekker overal snuffelen.

Binnen een week meldde zich een adoptiegezin, Bobbes werd geadopteerd door een familie in België die nog 9 andere honden hadden waaronder 2 chow chows.

We gingen op weg en zij was nogal nerveus in de auto (alsof zij voelde dat er weer iets spannends ging gebeuren) maar de eigen hond geeft, zoals altijd, het goede voorbeeld en na een kwartiertje ging ze ook liggen slapen.

Aangekomen moest zij natuurlijk een vreemd huis binnen met allemaal vreemde mensen en zelfs mannen!!!!! Oehoeoeoe wat eng!!! Niet dus!!!

Zij ging na wat gesnuffeld te hebben rustig onder de tafel bij de eigen hond liggen maar wel bij het vrouwtje in de buurt. Dit was een grote overwinning voor haar. Weg uit haar veilige omgeving en dan bij andere vreemden…… Het was daar en die dag dat zij haar angst voor het vreemde een groot deel heeft overwonnen!!! Geregeld draaide ze even naar me toe en likte zelfs mijn hand. Dat was absoluut nieuw! Gaande de dag – lekker buiten rennen en spelen – kwam zij steeds losser en losser.

Bobbes heeft in één week heel veel geleerd, zindelijk worden, omgaan met andere chows, maar vooral haar angst afleggen voor vreemde mensen en dingen. Dat zal zich heus nog wel eens een keer manifesteren, maar het was toch nu al een heel stuk beter.

Toen Kristien met de adoptiefamilie binnenkwam, stond ze eerst even gek  te kijken. Zij kwam dicht tegen me aan zitten (voor het eerst!) en ik mocht haar zelfs op schoot trekken. Zij gaf duidelijk het signaal af: ik vind je lief en ik vertrouw je nu wel!

Het tuigje afdoen ging ook heel makkelijk, ik mocht van alles doen met haar. Het nieuwe tuigje omgedaan en toen mocht ze weg, met de nieuwe familie mee.  Zij oogde niet angstig en ik heb haar in de auto getild en na gekeken. Dag lieve kleine Bobbes, het gaat je goed! Heb maar een heel fijn leven daar met de andere honden en die lieve baasjes in jouw 4everhome.

Hierbij nog enkele sfeerbeelden van Lixue bij haar nieuwe baasjes:

 

(Geschreven door Loes Aalbers, vrijwilliger Chow4ever)