JEROME (REUTJE / °2013)

Toen Chow4ever werd opgericht, dachten we zo ‘af en toe’ eens te moeten optreden om chow chows aan een nieuw huisje te helpen. Intussen weten we dat die ‘af en toe’ een pijnlijk understatement was.  Niet voor ons, wel voor alle hondjes die omwille van de één of andere reden niet bij hun baasjes kunnen blijven. Feestdagen of weekends:  we proberen om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Voor elke chow die het nodig heeft, zo ook voor Jérôme.

Op tweede Kerstdag krijgen we een verontrustend mailtje van Hans, Jérôme’s toenmalig baasje. Nog voor het einde van de maand moet hij zijn huis verlaten en heeft nog steeds geen oplossing gevonden voor zijn trouwe viervoeter. We duiken in onze database en vinden diezelfde avond nog een gepast gastgezin voor hem. 2 dagen later wordt Jérôme naar Nederland gebracht, waar gastmama Maja en hondenvriendje Indy hem opwachten.

Jérome is het gewend om overdag alleen te zijn, ‘s nachts alleen zijn vindt hij niet leuk. Dan durft hij te blaffen.  We komen intussen ook te weten dat Hans niet Jérôme’s eerste baasje is. In 2014 werd hij door hem geadopteerd uit het asiel van Gent, waar hij toen in deze kooi op zijn nieuw baasje zat te wachten:

De eerste dagen na de adoptie liepen toen niet heel erg vlot, maar met het nodige geduld en liefde werd hij volgens Hans de schat die hij is geworden.

Jérôme toont zich heel rustig in de auto op weg naar Nederland en Maja stuurt ons later op de avond al een eerste update door: “Nadat de buurt een snuffelbeurt heeft gehad, was het huis en de tuin aan de beurt voor een grondige inspectie. Alles verloopt zeer rustig”

Ook de volgende ochtend verloopt volgens hetzelfde patroon: “De nacht is rustig verlopen. Nergens problemen mee. Al aan de wandel geweest. Loopt netjes mee aan de riem. Hij heeft wat gegeten en drinken doet die als de beste. Hij gaat zitten als ik het zeg, geeft een pootje en wordt al bezorgd om Indy; Jérôme gaat kijken als ze hoest en komt dan naar me toe voor een knuffel”

Jérôme heeft bij Hans samengeleefd met 2 senior poezen die hij soms wel achterna liep, maar verder geen problemen mee had.

2 dagen na de overdracht, krijgen we een nieuwe update van Maja: ”
Hallo allemaal Het voer van “Woof” eet Jérôme met smaak, dus dat gaat beter. Vanmiddag kennis gemaakt met Gucci, de chowchow van mijn dochter. Hij toont weinig tot geen interesse in andere honden, als ze te dicht bij komen dan gromt hij, trekt zijn lip op. Alles lijkt erop dat dit een uiting is van onzekerheid  (vreemde omgeving, onbekend). In huis gaat hij liggen en houdt alles in de gaten. Gucci wil hij op afstand bekijken en op afstand liggen is ook prima. De basiscommando’s kent hij ook. Zit, lig, blijf. Een knuffel vindt hij ook fijn en die komt hij zelf halen. Waar ik ga, is Jérôme ook.”

Intussen heeft zich een adoptiegezin aangemeld voor Jérôme en beslissen we om hem (opnieuw) naar België te vervoeren. Alle kenmerken van Jérôme’s potentiële nieuwe baasjes zien er veelbelovend uit: een grote tuin waar Jérôme rustig kan neervleien, geen andere dieren, mensen die ervaring hebben met chow chows, en een enorm enthousiasme. Erik en Marianne kunnen de dag na onze beslissing al naar Nederland rijden om kennis te maken met Jérôme en hem eventueel meenemen naar België. Niemand die er toen aan dacht dat er nog een kink in de kabel zou kunnen komen, maar helaas komt die er sneller dan gevreesd.

Bij thuiskomst wil Erik Jérôme’s leiband uitdoen, maar daar is Jérôme niet mee akkoord. In eerste instantie gromt hij naar Erik, laat zijn tanden zien en trekt zijn lip op. We adviseren om geen oogcontact te maken en Jérôme gewoon te negeren tot het moment dat hij zelf weer toenadering zoekt. De nacht valt en we hopen dat het de volgende ochtend beter gaat. Helaas gebeurt dat niet. Jérôme laat ook niet meer toe dat Erik de woonkamer nog binnenkomt: de oortjes naar beneden en opnieuw volgt er gegrom. Erik heeft teveel schrik om Jérôme nog langer op te vangen en vraagt ons om dringend een plan B te vinden. Jérôme zou zich ook niet op het gemak voelen bij zoon Senne. Wij krijgen de indruk dat Jérôme het beter kan vinden met vrouwen dan met mannen, dat is ook wat Hans ons bevestigt. Voor nu moeten we dus op zoek naar een oplossing. Niet zo evident…. Het is een weekdag, velen onder ons zijn aan het werk of hebben andere afspraken op de agenda staan.

Gelukkig kunnen we rekenen op Mirthe en Janne. “Onze” beide dames spreken af om Jérôme samen te gaan ophalen en naar Mirthe thuis te brengen. Zij zal zich de komende tijd, samen met haar man Bram en chow chow Louise, ontfermen over Jérôme.

De eerste indruk van Mirthe en Janne:
Jérôme lijkt niet de makkelijkste chow, maar dat ligt ook vooral aan de manier waarop je hem benadert. Daarbovenop vrezen we dat hij echt veel pijn heeft door de vacht die volledig vervild / geklit is. Er wordt meteen een afspraak gemaakt bij de hondentrimster. Wij vrezen dat de vacht niet meer te redden is. Omdat Jérôme er zoveel pijn van heeft en niet wil dat we hem verzorgen, zorgt de dierenarts voor een roesje, zodat we Jérôme toch uit zijn benaderde situatie kunnen verlossen.

The morning after 😉 = flink gewandeld, en dan nu…. etenstijd!

Mirthe laat weten dat Jérôme naar haar nog niet gegromd heeft. Zij heeft de eerste nacht wel beneden bij Jérôme geslapen, dus wellicht is hij intussen al wat gewend aan haar aanwezigheid. En het ziet er naar uit dat Jérôme ook een boontje heeft voor Janne…. of misschien voor vrouwen in het algemeen?

Met de chow van Mirthe en Bram loopt het niet altijd even vlot. Soms gromt hij naar haar als zij voorbijkomt, soms loopt Jérôme haar voorbij en negeert hij haar.

Om toch maar te bewijzen dat we niet zomaar verzinnen dat Jérôme een andere hond lijkt dan bij Erik en Marianne, hebben we een filmpje gemaakt 😉

En Jérôme…. blijft zich duidelijk goed voelen bij gastmama Mirthe….

Om Jérôme’s gemoeds- en nachtrust te ondersteunen, geven we Jérôme intussen ook Bachbloesems op basis van valeriaanextract, passiebloem, citroenverbena en engelwortel, als druppels.

Update 10-01-2020:
Jérôme krijgt vandaag een roesje en zal dan onder handen genomen worden door de lieve dame van trimsalon Knip Knap, die ons de verzorging van Jérôme bij wijze van sponsoring cadeau doet. Waarvoor heel erg veel dank!

De vacht is er zo slecht aan toe dat er (zoals we al vreesden) geen andere optie is dan Jérôme volledig te scheren. Het was voor de trimster zelfs onmogelijk om een stukje blote huid te vinden. Niet minder dan 2 uur heeft het geduurd om Jérôme’s vacht te verwijderen.

Jérôme blijkt ook enkele wondjes te hebben die ontstaan zijn door de verwaarlozing van de vacht, maar die nu wel optimaal verzorgd kunnen worden door Mirthe en waardoor Jérôme zich ongetwijfeld stukken beter zal voelen.

En nadat zijn roesje is uitgewerkt, mag Jérôme lekker bijkomen van zijn avontuur. Mét kaas 😀

Update 11-01-2020:
Desondanks Jérôme’s voorkeur voor vrouwen, lijkt hij ook Bram te hebben geaccepteerd 😉

Hoe kan het ook anders, als je kaas én wandelingen krijgt? 😉

Update 12-01-2020:

Intussen kreeg Jérôme nog meer mannelijk bezoek: Mirthe’s papa, en ook hier: geen gegrom!

Update 13-01-2020:

 

Update 18-01-2020:

Jérôme in speelmodus, Louise iets minder 😉

Update 26-01-2020:
Vandaag stond er een heuse chowwandeling in Pelt op het programma. Toevallig in de gemeente waar ook Jérôme verblijft. Ook hij was dus samen met Mirthe, Bram en Louise van de partij.

Update 29-01-2020:

“Jérôme was al bij al flink bij de dierenarts. Wel gegromd. We hebben voor alle zekerheid wel een muilband omgedaan, want ik vertrouwde het niet helemaal. Hij had sinds 2014 geen vaccinaties meer gekregen, dus dat hebben we ook in orde gebracht. Dat deed hij heel goed. Naar de oortjes kijken was met heel wat gegrom. 1 oor is oké. Het andere oor is ontstoken, dus moeten we nu zuiver maken en behandelen. Iķ heb een afspraak gemaakt voor dinsdag een foto te maken van zijn heupen. Hij moet dan ook een roesje krijgen. Dan kunnen we ook meteen naar de tanden kijken.”
Het oor reinigen laat Jérôme gelukkig makkelijk toe. Zijn vertrouwen in Mirthe is op korte tijd heel erg groot geworden.
Update 04-02-2020:
Omdat Jérôme een vreemde manier van “zitten” heeft, hebben we de dierenarts gevraagd om foto’s te maken. Het resultaat is helaas niet waar we op gehoopt hadden. Jérôme blijkt op beide heupen ernstige heupdysplasie te hebben en ook zijn knietjes zijn allesbehalve goed.
De dierenarts raadt aan om Jérôme (levenslange) pijnstilling en supplementen te geven om hem op die manier een nog kwalitatief leven te kunnen bieden.
& na de diagnose: een verdiende knuffel van gastmama Mirthe!

 

Update 06-02-2020:
Toch maar frisjes buiten hoor…

Update 12-02-2020:
Dankzij pijnstilling kan Jérôme echt nog een mooi leven leiden:

Update 20-02-2020:
Is hij cute of is hij cute?

Update 29-02-2020:

Update 04-03-2020:
Baasjes! Er zit iemand in de tuin die ik niet ken!

Update 20-03-2020:
Balletje pakken ‘op z’n chows’ 🙂

Update 27-03-2020:
Oké! als jullie het echt graag willen, zal ik wel effe spelen.

Update 07-04-2020:

Luxe went snel… 😉

Update 19-04-2020:

Update 20-04-2020:
Vandaag was geen hoogdag voor Jérôme en Louise. Louise wilde graag spelen en begon Jérôme uit te dagen, maar Jérôme was daar niet mee gediend. Resultaat: Jérôme die 2 teennagels gescheurd heeft en een wondje aan het oog. Louise: een blauwe plek achter het hoor. Niets ergs, maar wel even schrikken voor gastmama Mirthe…

Update 15-05-2020:
Chowtrein 😉

Update 16-05-2020:
Gastmama Mirthe heeft schaar en borstel weer van onder het stof gehaald voor Jerome’s “corona-coupe” 🤪
Je weet maar nooit dat hij tijdens de wandeling een knap teefje tegen het lijf loopt, of…. misschien zijn toekomstige adoptiebaasjes?

Jérôme in een notendop…

– Houdt ervan om te gaan wandelen
– Houdt niet van teveel lawaai, hij zoekt naar een rustig plaatsje waar hij oud mag worden
– Jérôme verkiest een gezin waar geen andere honden aanwezig zijn. Hij tolereert ze wel, maar gaat ze zeker niet opzoeken en durft er (soms) ook naar grommen.
– Kan snurken als de beste 😉
– Reageert niet op vuurwerk
– Ligt héééél graag op een kussen, iets wat heel atypisch is voor een chow 😉
– Vindt het niet leuk om geborsteld te worden aan zijn buik / pootjes.
– Is op zoek naar een thuis waar zijn baasje(s) bereid zijn om levenslang pijnstilling/supplementen aan Jérôme toe te dienen. Pijnstilling: Galliprant (53€/maand).
– Jérôme neemt vaak brokjes uit de bak en dan loopt hij naar zijn mat of de deurmat en eet het daar op 🙂