GRIZZLY (REUTJE / °2015)

Eind juli wordt onze aandacht opnieuw getrokken door een advertentie op marktplaats. Een foto van een razend knappe beige chow chow met daarbij de melding “dat er voor hem een  goed baasje wordt gezocht”. We voelen ons aangesproken en knopen meteen een gesprek aan met het toenmalige baasje, Joyce.

Joyce kan zich helemaal vinden in het doel van onze vereniging en besluit om Grizzly aan ons af te staan. Gelukkig krijgen we van haar ook heel veel info, zodat we op zoek kunnen gaan naar een geschikt adoptiegezin. Hierbij nog even de belangrijkste kenmerken die ons worden doorgegeven:

 • Zachtaardig
 • Terughoudend
 • Waakhond
 • Rustig
 • Kan met honden en poezen (wat een enorm pluspunt!)
 • Heeft ‘drempel’vrees

We spreken af om Grizzly op te halen op 3 augustus, een taak die Loes en Carine voor hun rekening zullen nemen. Het is een SNIKHETE zomerdag en Loes en Carine offeren zich op om de rit te delen. Loes zal Grizzly ophalen en halfweg een punt afspreken waar Carine Grizzly dan van haar overneemt. Samen zullen ze zo’n 6 uur in de auto zitten.

update 3 augustus:
De eerste info die we gekregen hadden van Joyce, wordt intussen door Loes aangevuld:

 • Grizzly doet zijn behoeften in de tuin
 • Heeft geen stamboom (stond verkeerdelijk zo vermeld op marktplaats…), komt uit het Oostblok
 • Laatste inentingen zijn gebeurd in 2015
 • Niet gecastreerd
 • Heeft dringend vachtverzorging nodig: laat zich niet gemakkelijk borstelen
 • Is heel lief in de wagen, ook al is hij het niet gewend
 • Is het gewend om 3x/dag een halfuurtje te gaan wandelen

Intussen is Carine ook toegekomen en proberen beide dames om Grizzly bij Carine in de auto te krijgen. Proberen, inderdaad! Het duurt toch zo’n 30-tal minuten alvorens Grizzly zich dan toch maar overgeeft aan de girlpower van Loes en Carine 😉

Vanuit Nederland zet Carine haar weg verder naar Balegem, waar Grizzly als gasthond opgevangen zal worden. Met de poes des huizes klikt het in elk geval!

Het eerste contact tussen Grizzly en zijn gastbaasjes is wat aarzelend, maar alles heeft tijd nodig. Wanneer Carine, na een uitgebreide uitleg aan de gastbaasjes, uiteindelijk naar huis vertrekt, valt het haar op dat Grizzly haar volgt om met haar mee te kunnen….

update 4 augustus:
We krijgen het bericht dat de eerste nacht goed verlopen is. Grizzly heeft niet geblaft, noch binnen geplast. Hij gromde wel ‘s morgens, maar ging toen snel weer bij zijn nieuwe vriendje, de poes.

update 5 augustus:
zondagochtend, 9 uur. Terwijl half Vlaanderen gezellig geniet van een leuk ontbijt of misschien nog in bed ligt, worden wij al geconfronteerd met een “noodoproep”. Carine krijgt telefoon van Grizzly’s gastbaasjes dat de situatie intussen geëscaleerd is en dat Grizzly constant gromt naar zowel gastmama als gastpapa. Grizzly, die in de tuin zit, ontzegt zijn gastbaasjes de toegang door ernstig naar hen te grommen.
Naar de oorzaak hebben we het raden. Belangrijker is dat we SNEL een plan B vinden. Niet zo evident, veel van onze gastgezinnen zijn ofwel in vakantie, ofwel hebben zij al een chow in opvang.

(Met deze gebeurtenis, bewijzen we ‘helaas’ dat een chow chow zijn baasje eigenlijk zelf kiest. Onze adoptanten willen misschien wel een bepaalde chow, maar het is vooral de chow zélf die bepaalt…)

Gelukkig hebben we nog één mogelijkheid: Rani en Mathias. We polsen snel of zij zich diezelfde dag nog kunnen vrijmaken, en hopen héél hard dat ze “ja” zeggen! Het tweetal is meteen enthousiast en zegt volmondig “ja”! Er staat nog een familiefeestje op de planning, maar het moet wel lukken om rond 19u thuis te zijn! OEF…. Leuk weetje, Rani is de dochter van Christel, die Simba enkele maanden geleden bij ons adopteerde 🙂 Het chow-gen is gelukkig met de paplepel meegegeven! 🙂 🙂

Zo gezegd, zo gedaan: Carine zorgt voor het vervoer en geeft ook de nodige tips om Grizzly’s verblijf voor beiden zo aangenaam mogelijk te maken… En gelukkig hebben Rani en Mathias geduld om Grizzly zich op zijn gemak thuis te laten voelen. Ze laten Grizzly gewoon lopen waar hij wilt: in huis, in de tuin, schenken hem niet te veel aandacht zolang hij die zelf niet vraagt. En die aanpak, die werkt!

update 6 augustus:
De eerste nacht zit erop. We zijn benieuwd, maar worden al snel gerustgesteld door Rani :-):
“Grizzly heeft kort geblaft toen ik naar beneden kwam, maar was precies toch tevreden mij te zien. Hij is mij onmiddeliljk gevolgd om even naar buiten te gaan. Had inderdaad binnen zijn behoefte gedaan, maar wel keurig in de garage, dichtbij de kattebak 🙂. Hij zit nu buiten, te kijken wat er binnen gebeurt 🙂

Dat Grizzly een poezenliefhebber is, wisten we natuurlijk al. De poes heeft er voorlopig toch nog haar bedenkingen bij 😉 

En kijk eens aan: die staart perfect naar boven!


‘s Avonds: lekker wandelen met gastmama Rani.

Mathias:
“Wandelen is de beste beloning voor Grizzly blijkbaar. Zeer makkelijk te wandelen. Zowel met mij als Rani. Gaat enthousiast naar andere honden om te begroeten. Kippen zijn raar. En wij zien niets van drempelvrees. Voetpaden op en af zonder er nauwelijks naar te kijken.”

Rani:
Toen hij zag dat ik zijn leiband vast had was hij super enthousiast en begon hij rondjes te lopen. Was kort even een uitdaging om hem even kalm te krijgen om de leiband aan te doen.”update 7 augustus:
“Direct een hele enthousiaste en bijna speelse Grizzly deze morgen. Volgt overal. De frisse ochtendlucht doet hem goed. Nu te hopen dat hij braaf blijft terwijl we gaan werken zijn”

Hoewel ons gezegd werd dat Grizzly het toch wat moeilijker had met mannen dan met vrouwen, lijkt het ijs tussen Mathias en Grizzly toch al enigszins gebroken:

En de klik met Rani? Die is er volgens ook al 🙂

Grizzly is ook héél braaf geweest toen Rani en Mathias niet thuis waren! Geen plasjes in huis, niets kapot gemaakt. Kortom: de ideale chow!

En Mathias, die wou toch bewijzen dat Grizzly hem ook wel leuk vindt! 🙂

update 8 augustus:
Rani: “Voor de eerste keer lang alleen thuis geweest (wel met de poes). Ik kom nu thuis: blaffen want er rijdt iemand op de oprit… ik doe de deur open en onmiddellijk een enthousiaste, speelse Grizzly. Eerst eens buiten gelaten omdat het toch zal nodig zijn. Binnen niets aangetroffen van beschadiging, plas of dergelijke. De poes zit nog steeds verstopt achter de zetel. Dus een zeer goed verloop”

Wie braaf is, wordt beloond! ;-):

 

We vragen ook even hoe het intussen gaat met de poes (Rocky) en de omgang tussen hem en Grizzly:
“Rocky is op zijn gemak als hij ons ziet, hij gaat nog niet te dicht bij Grizzly, maar er is al beterschap. En Grizzly….welke angst 😛?? hij is steeds blij ons te zien. Het enige wat nog is, is wanneer we weg gaan (weg of naar boven) dan heeft hij het moeilijk. Dit duurt zo een 5-10 minuten. Bij het wandelen gaat dit super, zowel voor mij als voor Mathias. Hij wil wel steeds links van ons lopen. Naar honden is hij zeer nieuwgierig, maar voorlopig nemen we geen risico’s en laten hem nog niet te dicht omdat we hem zelf nog moeten leren kennen en omgekeerd. Hetzelfde met mensen die langskomen. Op stoelgang is dit ook al veel verbeterd, hij eet ook goed nu. Wanneer Mathias in de keuken staat, staat hij steeds op wacht (misschien valt er wel eens iets hè 🙂 )”

update 9 augustus:
Mathias stuurt ons een berichtje: “Rani was vandaag thuis. Denk dat hij zich geamuseerd heeft. Der komt niets meer uit.”

Rani vult aan: Nu net bij ons aan de zetel komen staan voor een dikke portie aaitjes, en genieten dat hij doet van de aandacht. Hij vraagt niet om te spelen ofzo en wandelt rustig door het huis. Hij is wel snel enthousiast voor te wandelen en naar andere honden. Hij is actief maar op een rustige manier”

update 10/8:


update 12/08:
“Juist een wandeling gedaan van 4km. Geen probleem voor Grizzly, die kon gerust nog even doorgaan. Er waren veel fietsers en wandelaars. Grizzly is een zeer rustige hond die met veel overweg kan. Andere honden, andere mensen,… Zolang het er maar niet teveel tegelijk zijn. En ze rustig blijven. Even staan praten met andere mensen is geen probleem, maar bij passeren aan een café met terras gaat de straat snel naar beneden. Grizzly is zijn eigen vloek, zijn knappe uiterlijk trekt hij veel aandacht die hij eigenlijk niet wilt.”

update 13/08:
Speelmodus: AAN!

update 15/08:
Jachtintstinct: duidelijk ook ‘AAN’ 😉

update 17 augustus:
De liefde hing in de lucht, zowel bij Grizzly als bij Rani en Mathias. Het mooie gevolg? Grizzly hoeft niet meer op zoek naar een nieuw baasje, hij mag lekker verder genieten van de eindeloze liefde die zijn mama en papa hem zonder twijfel zullen geven!

Alweer een prachtig verhaal…. Bedankt Rani en Mathias! We wensen jullie veel onvergetelijke, leuke momenten toe met jullie “Grizzly-beer” 🙂

(Geschreven door Kristien Van Assche, vrijwilliger Chow4ever)

Eén antwoord op “GRIZZLY (REUTJE / °2015)”

 1. Grizzly wij zoeken nog een chow en ervaring met chow wij hebben cinto ook een adoptie hond die met tranen in mijn hart moesten in slapen we hebben nog 1 chow genaamd lion die wil er graag nog 1 broertje bij hij mist zijn maatje wij hebben er al een tijdje over na gedacht en deze lijkt ons geschikt om ons gezin weer kompleet te maken en met veel liefde en tijd te verzorgen groetjes de familie dijk man

Reacties zijn gesloten.