DE CHOW CHOW

Voor iedereen die aangetrokken is tot de chow chow, maar nog niet echt de moeite gedaan heeft om uit te zoeken hoe de chow chow écht is, geven we hierbij graag een korte samenvatting over zijn geschiedenis, zijn karakter en zijn uiterlijk.

Opgelet: niet ALLE chows beantwoorden aan deze beschrijving.  Ze kunnen meer of minder sociaal zijn, actiever of net minder actief, iets meer of iets minder van een bepaald kenmerk bezitten.
Omwille van die reden zorgen we er ook voor dat we voldoende tijd nemen om de chow chows die in onze gastgezinnen verblijven te analyseren (voor diegenen die in het asiel verblijven, moeten we vertrouwen op wat het asiel ons over het dier vertelt).

U kan een goede kandidaat-adoptant zijn, maar niet passen bij het karakter van de chow chow of bij de chow die u voor ogen had.
Het welzijn van de hond staat bij ons altijd voorop.  Bij de keuze van een adoptiegezin wordt onze keuze hier eveneens op gebaseerd.
(artikel van Laurence Barreau en vertaling door Kristien Van Assche)

De chow chow, een grappige teddybeer !
Achter deze teddybeer schuilt een fiere hond met een (dikwijls) gereserveerd karakter en blauwe tong.  De chow chow is zeker niet het type hond dat bij iedereen past.

Oorsprong
De meest waarschijnlijke hypothese is dat de chow afkomstig is van een hondachtige met een brede schedel en korte snuit.  Deze honden werden in de Prehistorie door de Tartaren in Centraal-Azië gebruikt als waak- en jachthonden en kwamen in de 11de eeuw, als geschenk voor Keizer Wu-Wang, via Mongolië in China terecht.  Later werd de chow chow vooral bekend door zijn inzet in de Boeddhistische kloosters in Tibet.

Vacht en voeding
De Mongolen wisten de chow chows niet echt te waarderen voor hun kwaliteiten op het gebied van jagen, waken of het hoeden van schapen.  Hun zachte vacht daarentegen kon wél op heel wal populariteit rekenen.  De vacht werd vooral gebruikt als statussymbool.  Als bruidsschat bij het huwelijk, probeerden jonge vrouwen zoveel mogelijk honden bij elkaar te sprokkelen.  Op die manier stichtten ze hun eigen fokkerij om zodoende hun garderobe zoveel mogelijk te vernieuwen of uit te breiden.  Vervolgens werden chow chows heel zorgvuldig uitgekozen om verder te kweken en zo de mooiste vacht te verkrijgen.

De traditie waarbij chow chows gebruikt werden als voedsel, is afkomstig van de Kantonezen.  Sterker nog: chow chows werden gedurende eeuwen speciaal gehouden omwille van hun vlees, wat tegelijkertijd het natuurlijke wantrouwen t.o.v. mensen zou kunnen verklaren.
Ter info: apart van de langharige chow chow bestaat er ook een andere variant: de kortharige chow chow.

Karakter
Laat u vooral niet misleiden door zijn uiterlijk.  Deze hond is niet voor niets van Aziatische oorsprong.  Zijn diepe Oosterse onafhankelijkheid komt reeds op zeer jonge leeftijd tot uiting.  Reeds bij de geboorte kan u dit constateren: de meeste puppies hebben de neiging om ineengedoken tegen elkaar te liggen, de chow chow puppie zal in de plaats daarvan kiezen voor een rustig hoekje, weg van zijn broertjes en zusjes.  Deze trend zet zich ook verder bij het opgroeien en het gebeurt niet zelden dat een volwassen chow chow afstandelijker wordt naarmate hij ouder wordt.  Dit betekent niet dat hij geen affectie toont tegenover zijn familie.  Hij kan ook lief en zacht zijn voor de kinderen in het gezin, maar enkel als hij er zelf zin in heeft.

Zijn natuurlijke trots, zijn grenzen, zijn wensen moeten serieus genomen worden.  Verwacht van een chow chow niet dat hij gehoorzaamt zoals eender welke andere hond.  Zijn karakter is hier veel te autonoom en vastberaden voor.  De chow wordt bijvoorbeeld niet graag té vaak gestreeld, en zeker niet door mensen die hij niet kent.  Aan zijn norse gedrag kan u snel zien dat deze handeling niet in dank wordt afgenomen.  In ruil hiervoor zal hij zijn grondgebied én zijn familie wel beschermen.

De chow chow is geen hond die snel met een andere hond zal vechten. Hij geeft zijn grenzen aan, maar als de andere hond tot het uiterste gaat, zal de chow chow wél voor vuurwerk zorgen. Hij is kalm en rustig, en misschien net niet apathisch voor wat er rond hem gebeurt.  Hij houdt er niet van om zijn energie voor niets te verspillen en daarom zal u een Chow ook zelden horen blaffen.

Zijn waardering en genegenheid zal u beetje bij beetje moeten winnen.