BENNY (REUTJE / °2010)

Eind april krijgen we een berichtje op onze Facebook-pagina van een lieve dame die onze hulp inroept. Anita, zaakvoerster van DoggieDouche, laat ons weten dat één van haar klanten zijn chow chow om familiale omstandigheden moet wegdoen. Familiale omstandigheden die deze keer écht zijn: Benny’s baasje heeft een zware allergie en moest reeds een deel van de long laten wegnemen. Het verdriet is groot, zo groot dat het baasje ons toch laat weten Benny te willen terugnemen als we écht geen nieuwe baasjes voor hem vinden. Maar zover hoeft het hopelijk niet te komen!

Aangezien Benny’s baasjes geen Nederlands, onvoldoende Engels, Frans of Duits (verder reikt onze talenkennis niet :-)) spreken, zijn we aangewezen op de ervaring die Anita zelf heeft met Benny. Zij kon in haar DoggieDouche zelf enkele keren persoonlijk kennis maken en gelukkig slaagt zij erin om de communicatie een beetje op gang te trekken.

Ok, here we go: “Benny is altijd alleen geweest. Veel buiten en allergie op bosjes, struiken.. kleine kinderen hebben ze thuis maar hij is niet echt een speelvogel.. met andere mannetjes is hij een beetje afstandelijk als hij komt wassen bij mij is hij niet agressief .. poezen weet ik niet . Baasje is erg verveeld met de situatie er komt nog een baby .. Benny zou een rustig plekje met tuin moeten vinden. Hij komt al 2 jaar bij mij in de DoggieDouche, omdat hij gewassen wordt met een speciale shampoo voor zijn allergie. Echt zo’n mooi beestje. Zijn baasjes zorgen heel goed voor hem en zitten heel erg verveeld met deze situatie.” 

We plaatsen Benny op onze Facebook-pagina, waar veel van onze volgers actief zijn (fijn zo, blijven doen! ;-)) en we vinden al snel een kandidaat-gastgezin voor Benny: Brigitta en haar gezin hebben zelf geen dieren meer nadat ze hun eigen chow chow verloren en na een bezoekje ter plaatse blijken zij het ideale gastgezin te zijn.

En enkele dagen later is het dan zover: Benny doet zijn intrede in het gezin van Brigitta:

en er is ook instant verwennerij 😉

Uiteraard is ook Chow4ever aanwezig bij de overdracht. Wat ons is opgevallen?
Na een blik op Benny’s paspoort wordt bevestigd dat ook Benny van bij een bekende Belgische broodfokker komt. Ook wordt meteen duidelijk dat Benny een huidprobleem heeft: Er zijn bepaalde stukken van zijn vacht waarop geen haar gegroeid is, we zien ook blote stukken vlees, echter geen “bijtplekken”. Benny is héél lief, accepteerde meteen ook snoepjes en begon te drinken. Benny is absoluut niet wantrouwig of asociaal naar mensen toe.

Welke chow zou zich de eerste week bij een vreemde persoon al zo braaf laten borstelen?

Op 8 mei gaat Brigitta met Benny naar de dierenarts voor een algemene check-up, om Benny’s vaccinaties in orde te brengen, hem te ontwormen en voor extra advies m.b.t. Benny’s huidprobleem. Brigitta vindt ook dat hij wat mankt. Brigitta staat erop deze raadpleging zelf te betalen, waarvoor heel erg bedankt!

Wat raadt de dierenarts aan? Benny zal voortaan andere brokkenvoeding krijgen, namelijk de Euro-premium Derma+. Dit is brokkenvoeding voor honden met een gevoelige huid en vacht. De omega3/omega6 vetzuren gecombineerd met een optimaal niveau van zink en biotine ondersteunen een gezonde huid en een glanzende vacht. Door de unieke selectie van natuurlijke ingrediënten, gebaseerd op zalm en aardappel, wordt de kans op een allergische reactie geminimaliseerd. Daarbovenop wordt gestart met “Apoquel”, een recent medicijn dat al veel honden geholpen heeft om jeuk tegen te gaan. De eerste 14 dagen zal Benny 2 tabletjes van 16mg per dag krijgen. Nadien volgt de “onderhoudsdosis” van 1 tablet per dag.

De dierenarts raadt eveneens aan om Benny een grondige, dagelijkse borstelbeurt te geven. Ook de korstjes moeten van zijn wondjes verwijderd worden. Na enkele dagen zien we al resultaat: de goede zorgen van gastbaasjes Brigitta en haar echtgenoot werpen zijn vruchten af! Hier en daar zien we zelfs al wat “nieuwe” haartjes verschijnen.

Op 20 mei: onweer in Berendrecht = onrust bij Benny! Hij springt in de zetel en zoekt troost bij dochter Larissa. Een mooier bewijs dat hij zijn gastfamilie vertrouwt is er niet!

Voor Benny zijn we op zoek naar een familie mét tuin, die graag de zorgen voor Benny’s allergie er bijneemt: dagelijks borstelen om nog meer jeuk te vermijden, vaak wassen om zijn huid te verzorgen, zijn wondjes verzorgen. Soms vertoont Benny ook wat tekenen van verlatingsangst: wanneer hij alleen is, durft hij wel te blaffen. Benny’s ex-baasjes vertellen ons echter dat dat iets is wat hij tot nu toe nooit gedaan heeft. Benny kan wel samenleven met andere honden, liefst teefjes.

Wat betreft de allergie zijn we nog volop op zoek naar het ideale medicijn. We starten met Apoquel, als dat niet (voldoende) blijkt te werken, zullen we noodgedwongen dienen over te schakelen naar cortisonen. Er zijn heel veel chows die het hier prima op doen en waarbij de symptomen van de allergie onderdrukt worden. De hond kan hierdoor nog een prima leven leiden! Laat u zich dus vooral niet afschrikken!

update 7 juli:
Deze week hebben we een bezoekje gebracht aan Benny. Desondanks de triest uitziende blik die hij uitstraalt, zijn er weinig (of geen) factoren die ons laten geloven dat hij effectief ook verdrietig is. Hij begroet ons kwispelend, hij speelt, loop de hele tijd rond, eet goed, gaat overal mee op stap en krijgt (en geeft ) ook veel liefde en genegenheid.

Intussen krijgt hij ook al eventjes speciale voeding ter verbetering van zijn vacht, wordt hij tweewekelijks gewassen met speciale shampoo en krijgt hij de nodige ondersteunende medicijnen.

Het verschil tegenover enkele maanden is duidelijk zichtbaar: Benny heeft opnieuw overal haartjes en krabt beduidend minder. Ook Benny’s ex-baasjes, met wie we af en toe contact hebben, lieten ons weten dat ze – op basis van de foto’s – al kunnen zien dat er een duidelijk verschil is.

update 29 juli:
Voor Benny is het ineens héél snel gegaan. Op 19 juli ontvangen we een adoptie-aanvraag én privé-berichtje op Facebook die meteen onze aandacht trekken. In het berichtje vinden we de kandidatuur van Sandra, een leuke jongedame uit Nederland, die ons ook foto’s van haar eigen chow chow teefje (Beer) bezorgt.
Beer heeft eveneens een huidprobleem (alopecia) en na een uitgebreid gesprek met haar valt het ons op hoeveel kennis zij heeft over de chow chow in het algemeen, maar ook over de medische problemen die af en toe de kop opsteken (huidproblemen, artrose).
We weten ook hoe kieskeurig Benny is: hij wil op het gelijkvloers slapen, in de slaapkamer van zijn baasjes. Als bij wonder is dit ook het geval bij Sandra en haar vriend Frank!
Ook de zorgen voor Benny, het 2-wekelijks wassen, de medicijnen vormen geen probleem voor Sandra.

We laten er geen gras over groeien! Deze familie willen we graag snel beter leren kennen. Loes legt een afspraak vast, gaat langs en zag dat het goed was (of zeg maar: SCHITTEREND!)

En ja: enkele dagen later willen Sandra en Frank heel graag kennismaken met Benny. We spreken af in Berendrecht, waar Brigitta en Jos ons hartelijk opwachten.

foto van Vereniging Chow 4 ever.

Beer is nog wat afwachtend, als Benny te dicht in haar buurt komt, gromt ze naar hem, maar Benny is een slimme hond: hij heeft al snel begrepen dat hij Beer met rust moet laten, en gaat dan maar in een ander hoekje in de kamer liggen 🙂

Sandra en Frank besluiten het een kans te geven: elke adoptie heeft tijd nodig, zeker wanneer er reeds een andere hond aanwezig is. De eerste reacties zijn alvast veelbelovend. Wij duimen dat het verder in de goeie richting mag gaan!

foto van Vereniging Chow 4 ever.

foto van Kristien Van Assche.

foto van Kristien Van Assche.

En thuis is het eerste ijs al na 1 nacht gebroken 😉 Samen het tapijt delen!

foto van Sandra de Jong.

update 10 augustus:
De twee eerste weken van Benny in zijn nieuwe thuis zitten erop. Twee weken waarin er elke dag een betere band ontstaat tussen Benny en Beer. Benny is gelukkig een intelligente, rustige en brave hond die zonder problemen Beer’s gedrag kan lezen. Wanneer ze naar hem gromt, trekt hij zicht terug, en die tactiek blijkt te werken. Naarmate de dagen voorbijgaan, merken Sandra en Frank dat Beer Benny steeds dichter laat komen. Ondertussen heeft ze Benny zelfs toegelaten in de slaapkamer én op haar tapijtje! Kijk ook eens hoe dicht hij al bij haar mag liggen?


(Geschreven door Kristien Van Assche, vrijwilliger Chow4ever)